AlgemeenNieuws

Middelengebruik buiten landbouw aan banden

Den Haag – Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) legt de chemische onkruidbestrijding op verharde oppervlakten helemaal aan banden; onkruidbestrijding op onverharde oppervlakten buiten de landbouw wordt ook ingeperkt.

Mansveld heeft maandag haar voorgenomen besluit voor de vermindering van het gewasbeschermingsmiddelengebruik aan de Tweede Kamer gestuurd. Essentie van het besluit – dat niet van toepassing is in de land- en tuinbouw – is dat vanaf begin 2016 chemische bestrijding van onkruid op verharde oppervlakten verboden is. Voor professioneel gebruik (buiten de landbouw) wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op onverharde oppervlakten vanaf 2017 verboden. Voor niet-professioneel gebruik worden maatregelen getroffen om de risico’s en de omvang van het gebruik op onverharde oppervlakten te verminderen.

Voor bepaalde sectoren gelden uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld sport- en golfterreinen, bepaalde siertuinen en recreatiebedrijven. De staatssecretaris gaat met die sectoren afspraken maken om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen en de kans op blootstelling te minimaliseren. In ‘lastige situaties’ staat de staatssecretaris het gebruik van bestrijdingsmiddelen toe, bijvoorbeeld om de Amerikaanse vogelkers, de Japanse duizendknoop of de reuzenberenklauw te bestrijden.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin