AlgemeenNieuws

Kabinet wil meer groene groei

Den Haag – Nederland scoort gemiddeld als het gaat om groene groei. Dat blijkt uit de derde Monitor Duurzaam Nederland.

Het kabinet wil de groene groei verbeteren. Zo wil het kabinet dat de hoeveelheid voedselverspilling wordt verminderd en dat er meer nutriënten worden teruggewonnen uit mest. “Het niveau van de milieudruk op een aantal terreinen is nog te hoog om aan de beleidsdoelen te voldoen. De omvang van de luchtvervuiling brengt nog steeds gezondheidsrisico’s met zich mee en het gebruik van grondstoffen, met name in het buitenland, ligt te hoog”, schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Er liggen volgens hem nog belangrijke kansen voor recycling van afval en bijproducten. Ook is het olie- en gasgebruik nog te groot en kan de uitstoot van CO2 verder worden verminderd. Daarnaast staat de biodiversiteit nog te veel onder druk.

De laatste tien jaar is de Nederlandse economie gegroeid, terwijl bijna alle emissies en het verbruik van grondstoffen zijn afgenomen. Voor energie is sprake van een relatieve ontkoppeling; het energiegebruik is minder snel gegroeid dan de economie. “Europees gezien scoort Nederland daarmee gemiddeld”, schrijft Kamp. De verschillen tussen de sectoren zijn echter groot.

Beheer
WP Admin