AlgemeenNieuws

Jonge boer ziet toekomst in boerenbedrijf

Wageningen – Meer jonge boeren dan twee jaar geleden hebben de ambitie om het bedrijf van hun ouders over te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Windesheim en LEI Wageningen UR. Uit het onderzoek blijkt verder dat de agrarische jongeren ambitieus, hoogopgeleid en maatschappelijk actief zijn.

Familiebedrijven blijven

Uit de peiling onder 220 leden van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) blijkt dat 85 procent het boerenfamiliebedrijf over wil nemen, daarmee bezig zijn of het bedrijf al heeft overgenomen. Meer dan 70 procent van ondervraagde jonge boeren vindt het belangrijk dat sowieso het bedrijf binnen de familie moet blijven.

Ambitieuze jongeren

Uit het onderzoek blijkt verder dat de agrarische jongeren ambitieus, hoogopgeleid en maatschappelijk actief zijn. Bijna de helft van de respondenten heeft een hogere beroeps- of universitaire opleiding gevolgd. Ruim 40 procent van de jongeren geeft aan naast het werk op het agrarisch bedrijf nog een andere baan te hebben en een meerderheid van de jongeren is bestuurlijk actief, bijvoorbeeld bij een sportvereniging, kerk, agrarische belangenorganisatie of maatschappelijke organisatie.

Moeilijke financiering overdracht

Het grootste knelpunt voor jonge boeren is de financiering van de bedrijfsoverdracht.

Harold van der Meulen, onderzoeker bij LEI Wageningen UR: “Boerenfamiliebedrijven zijn groter dan voorheen en dus hebben jonge boeren meer kapitaal nodig om het bedrijf over te nemen. Ook maken de jonge boeren zich zorgen over de winstgevendheid en doorgroeimogelijkheden van het bedrijf.”

Perspectief

In het onderzoeksrapport staat dat meer agrarische jongeren perspectief zien in de landbouwsector dan blijkt uit het CBS-onderzoek in 2012. Van der Meulen plaats een kanttekening bij deze vergelijking. “Wij hebben onderzoek gedaan onder NAJK-leden. Dat zijn over het algemeen jonge boeren die meer betrokken zijn dan de gemiddelde agrarische jongere. Ook is van oudsher de bedrijfsopvolging in de melkveehouderij beter dan in andere sectoren. Bijna de helft van het aantal respondenten komt van een melkveehouderij.”

Jaar van het Agrarisch Familiebedrijf

In 2012 waren er ongeveer 32.000 agrarische ondernemingen met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder. Slechts bij een derde van deze bedrijven stond in dat jaar een opvolger klaar. In Nederland is bijna 90 procent van de landbouwbedrijven een gezinsbedrijf.

De Verenigde Naties (VN) hebben 2014 uitgeroepen tot ‘jaar van het Agrarisch Familiebedrijf’. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft LEI Wageningen UR en Hogeschool Windesheim opdracht gegeven onderzoek te doen naar de toekomst van het agrarische familiebedrijf.

U kunt ook het hele onderzoek lezen.

Beheer
WP Admin