AlgemeenNieuws

Voorbereiding op hittegolf belangrijk

Doetinchem – De voorspelde hoge temperaturen werpen hun schaduw vooruit op de agrarische sector. Zowel in de veehouderij als in de akkerbouw worden voorbereidingen getroffen de droogteschade te beperken en hittestress bij de dieren te voorkomen.

Het KNMI voorspelt voor deze week veel zon, weinig neerslag en temperaturen die overdag oplopen tot boven de 30 graden Celsius en die ’s nachts op een minimum van nabij 20 graden Celsius blijven hangen.

Watervoorziening

Voerleveranciers adviseren de verzorging en voeding van pluimvee en varkens zoveel mogelijk te verplaatsen naar de avond en vroege ochtend, als de buitentemperatuur het laagst is. Met name de watervoorziening is belangrijk. Bij temperaturen boven de 25 graden is het advies varkens extra water te geven. Speciaal voor vleeskuikens geldt dat vitamine C helpt de effecten van hittestress te verkleinen.

Meeste hittestress bij melkkoeien

De rundveehouderij zal de koeien beschermen tegen directe zon op het heetste van de dag.  Vleeskoeien lopen doorgaans in schaduwrijker land, waardoor ze wel beschutting en schaduw kunnen vinden. Vleeskalverbedrijven zijn voor de koeling afhankelijk van de isolatie. Melkgevende koeien zullen de meeste hinder ondervinden van de hittestress.

Controles op weidegang blijven doorgaan, maar er zal begrip zijn voor boeren die hun koeien niet  blootstellen aan de brandende zon, zegt Friesland-Campina.

Neerslagtekort loopt op

De neerslag van de afgelopen dagen heeft enige verlichting gebracht in met name de oostelijke strook van het land. Er is echter sprake van een neerslagtekort, dat blijft oplopen. De actuele stand was maandag een tekort van 142 millimeter;  dat kan de komende veertien dagen oplopen tot 188 millimeter, voorspelt het KNMI.

Onttrekkingsverbod in Brabant

Brabantse Waterschappen hebben vorige week al een onttrekkingsverbod afgekondigd voor een groot deel van het werkgebied.  Andere waterschappen verwachten in de loop van deze week bij aanhoudende droogte ook een beregeningsverbod in te stellen. Waterschappen houden zoveel mogelijk water vast.

Hitteplan vanaf dinsdag in werking

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kondigde maandag af dat het Hitteplan vanaf dinsdag in werking treedt: doel van het hitteplan is de nadelige gevolgen van de hitte voor de mens zoveel mogelijk te beperken.

Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning ’s middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven.

Beheer
WP Admin