AlgemeenNieuws

Familie minister bij grootste grondbezitters Rusland

Moskou – In Rusland is een schimmige deal rond de familie van minister van landbouw Aleksandr Tkatsjov aan het licht gekomen. Zijn dochter blijkt sinds kort één van de machtigste grootgrondbezitters van Rusland te zijn, zo meldt het Russische medium RBK.

Tkatsjovs dochter Tatjana Batalova is officieel mede-eigenaar (maar tot voor kort volledig eigenaar) van het bedrijf Kubansky Bacon. Dat heeft onlangs toestemming gekregen van de federale antimonopoliedienst in Rusland om assets op te kopen van drie andere agriholdings. Het gaat om honderdzestigduizend hectare, waarmee Batalova haar grondbezit met bijna 50 procent uitbreidt. Batalova belandt daardoor in de top 5 van grootste grondbezitters in Rusland. Haar man raakte vorig jaar in Rusland in opspraak door mogelijke corruptiepraktijken rond de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Kubansky Bacon blijkt volgens RBK bovendien een dochteronderneming van Agrocomplex te zijn, dat ruim twintig jaar geleden is opgericht door de ministers vader Nikolaj Tkatsjov. Ook Aleksandr Tkatsjov zat voorheen in de directie van Agrocomplex.

Aleksandr Tkatsjov was tussen 2011 en 2015 gouverneur van de vruchtbare regio Krasnodar, waar Kubansky Bacon zetelt.

Oppositieleider Aleksej Navalny reageerde cynisch op zijn website. “Geweldig natuurlijk. Het is een erg goede ontwikkeling dat de dochter van de minister van landbouw de grootste landeigenaar van Rusland lijkt te worden.”

Tkatsjov is sinds twee maanden minister van landbouw. Hij verving Nikolaj Fjodorov en heeft als voornaamste taak om het niveau van de Russische voedselzekerheid op te voeren.

Beheer
WP Admin