AlgemeenNieuws

Facebook helpt bij opsporen gestolen trekker

De diefstal van de trekker van kalverhouder Jos van den Broek werd binnen een dag opgelost door een oplettende fietser die Facebook geraadpleegd had.

De politie liet het verder afweten. Van den Broek is behoorlijk geschrokken van de diefstal van zijn trekker.

Ergens tussen twee en vijf uur in de nacht van donderdag 11 juni op vrijdag 12 juni moet het volgens Van den Broek gebeurd zijn, de diefstal van een van zijn twee trekkers, een vijf jaar oude 100 pk New Holland met een nieuwwaarde van zo’n €60.000. De dief of dieven hadden de ketting met het hangslot dat om het hek zat opengebroken en waren met de trekker, die op het erf stond, via de uitrit achter de schuur weggereden.

Facebook

De politie kwam in eerste instantie meteen in actie, twee agenten kwamen proces-verbaal opmaken. Omdat Van den Broek geen foto van zijn trekker had, zochten agenten op het internet een vergelijkbaar exemplaar en plaatsten die op Facebook. Dat Facebook-bericht had heel snel effect. Een mountainbiker die toevallig het bericht had gezien, ontdekte tijdens een tocht door een bos 20 kilometer van het bedrijf van Van den Broek de gestolen trekker. Het voertuig stond daar verstopt in een zijpaadje van een doodlopend bosweggetje, alleen de achterzijde was nog enigszins zichtbaar.

De weggenomen tractor is weer terug bij de eigenaar! Gevonden door een oplettende mountainbiker die ons bericht op Facebook had gezien. Mooi succes! (Mark)

Posted by Wijkagent Zeeland Landerd on woensdag 17 juni 2015

Gps

De reden dat de dief/dieven de trekker daar verstopt hadden, heeft volgens de kalverhouder te maken met het feit dat ze zeker wilden weten dat de trekker geen gps aan boord heeft. Als dat wel het geval was, zou de trekker binnen één of twee dagen zijn opgehaald. Zou de trekker niet opgehaald worden, dan kon deze ‘veilig’ definitief meegenomen kunnen worden, waarschijnlijk naar het buitenland.
Overigens bleef merkwaardigerwijs de inzet van de politie beperkt tot het proces-verbaal en de Facebook-melding. Toen de mountainbiker de vondst van de trekker wilde doorgeven, kreeg hij te horen dat ze geen tijd hadden om te komen. Een politiewoordvoerder kon – hierna gevraagd – geen antwoord geven waarom men niet kwam. De fietser liet het er echter niet bij zitten en belde de zoon van Van den Broek. Samen met hem heeft Van den Broek vervolgens meteen de trekker opgehaald. Het liefst had Van den Broek gezien dat de politie de plek had bewaakt om de dief/dieven te betrappen als ze zouden terugkomen om de trekker op te halen. Die plek was al eerder gebruikt om gestolen voertuigen te ‘stallen’, een week eerder was een trekker met een voermengwagen gestolen en werd uiteindelijk de voermengwagen, zonder trekker, op diezelfde locatie in het bos teruggevonden.

Maatregelen

Van den Broek gaat zijn maatregelen nemen. Hij heeft een antidiefstalblokkade-systeem gekocht, een blok dat op de stuurcilinder van de trekker gezet kan worden. Daarnaast wil hij een inritverklikker laten installeren en is een constructiebedrijf een nieuw hek voor hem aan het maken. Ook wil de kalverhouder een cijfercodetoegang op zijn poort.

Beheer
WP Admin