AlgemeenNieuws

Dijksma haalt Ghandi aan: boer redt de wereld

Rome – Overheden en bedrijfsleven moeten samenwerken om het wereldvoedselprobleem op te lossen. Nederland wil daarin een voortrekkersrol spelen, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Dijksma sprak dinsdag op de conferentie van de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome. Dijksma begon haar toespraak met een citaat van Ghandi, die zei dat de boer de vader van de wereld is. “Daarin had hij gelijk”, vindt Dijksma. “In de afgelopen twintig jaar is honger afgenomen en de voedselzekerheid toegenomen. Vooral als gevolg van de inspanningen van de boeren.”

Maar successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dijksma constateert dat er nog steeds miljoenen mensen elke avond met honger naar bed gaat. Veel meer lijden aan ondervoeding . “We kunnen niet achteruit leunen.”

“De boer redt de wereld”

Ghandi vond dat de  redding alleen via de boer kan komen, maar  overheden moeten daarbij wel helpen, zegt Dijksma.  Zij promoot de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten om  duurzame productie te vergroten.

Beheer
WP Admin