AlgemeenNieuws

Dijksma en RVO bezorgd over late indiening meitelling

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en RVO.nl zijn bezorgd over de Gecombineerde Opgave.

Op 10 juni moest nog bijna 30 procent van de ondernemers de opgave indienen, met nog vijf dagen te gaan. Dat komt neer op 23.500 opgaven die nog binnen moesten komen, afgelopen vrijdag stond de teller nog op bijna 27.000 in te dienen opgaven.

“Ik vind de situatie zorgelijk. Het wordt wel spannend of het iedereen lukt om de gegevens op tijd in te dienen. Een korting dreigt voor boeren die te laat zijn”, zei Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer. Dijksma zei in reactie op vragen van VVD-Kamerlid Bart de Liefde dat er wel een aantal keer problemen zijn geweest met het systeem, maar dat dit niet zo erg was dat de opgave niet ingevuld kon worden. Dijksma wijst er bovendien op dat er een backup-systeem is en dat de diensten ook ’s nachts doorwerken als dat nodig is.

De opgave kan tot en met 15 juni worden ingediend. Dat is een maand langer dan normaal omdat er dit jaar veel wijzigingen zijn in het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en in de gegevens voor de meitelling. Na 15 juni begint de kortingsperiode. Te laat indienen betekent onherroepelijk minder bedrijfssteun, omdat de Europese regelgeving niet voorziet in een nog verdere verlenging van de termijn volgens RVO.nl. Op de site van RVO staat een teller met de actuele stand van zaken: www.mijn.rvo.nl/stand-van-zaken-gecombineerde-opgave.

De vraag over het vergund aantal dieren in het blok over stallen en huisvesting hoeft niet meer ingevuld te worden. Dit heeft staatssecretaris Dijksma vorige week besloten. De gegevens van de ondernemers die deze vraag al wel hebben ingevuld, worden uit het systeem van RVO verwijderd.

Beheer
WP Admin