AlgemeenNieuws

Dijksma: bestrijding gans is provinciezaak

Den Haag – De provincies gaan over het ganzenbeheer en daar wil staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zich niet te veel mee bemoeien.

Als de provincie Utrecht tot 2018 23.000 ganzen wil laten doden, is het niet aan de staatssecretaris om daarover te oordelen.

Dat stelt Dijksma in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. Volgens fractievoorzitter Marianne Thieme van de PvdD mist het Utrechtse beleid elk doel, nu gebleken is dat  de ganzenpopulatie tussen 2004 en 2012 in Utrecht is toegenomen, terwijl er wel 40.000 ganzen zijn afgeschoten.

De staatssecretaris vindt het geen goed idee om ganzen te verjagen door het landschap drastisch te veranderen: “De natuurlijke hulpbronnen voor ganzen in Nederland zijn: water- en moerasgebieden als broedbiotoop, voedselrijke graslanden als foerageerbiotoop en graslanden en wateren als rustbiotoop. In de praktijk betekent het inperken van deze hulpbronnen een forse ingreep in het Nederlandse landschap met wellicht grote gevolgen voor landbouw en natuur, die ik niet wenselijk acht.”

Beheer
WP Admin