AlgemeenNieuws

Dierenbescherming ziet niets in rol bij jacht

Den Haag – De Dierenbescherming ziet niets in een formele rol in de faunabeheereenheden. Dat meldt de organisatie na bestudering van het compromisvoorstel dat VVD en PvdA vorige week hebben bereikt.

VVD en PvdA kwamen overeen dat  jagers niet langer werden verplicht om vooraf een afschotplan in te dienen. Tegelijk werd overeengekomen dat maatschappelijke en dierenwelzijnsorganisaties een plek kregen in de faunabeheereenheden.

GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP houden woensdag een extra vergadering over het wijzigingsvoorstel van VVD en PvdA. De drie partijen zijn het oneens met het wijziginggsvoorstel.

Het amendement wordt woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer behandeld. Na het goed bestuderen van de tekst van het amendement en wat daarover is gezegd, komt de Dierenbescherming tot de conclusie dat ze het liefst ziet dat dit wijzigingsvoorstel in zijn geheel wordt ingetrokken. De Dierenbescherming zegt liever te willen dat er geen lijst komt van bejaagbare soorten. In het wetsvoorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) staat dat de fazant, de haas het konijn, de wilde eend en de houtduif mogen worden bejaagd.

De Dierenbescherming zegt zich grote zorgen te maken over het lot van andere in het wild levende dieren.

“Zo dreigt jacht in natuurgebieden mogelijk te worden, komt er geen einde op het afschieten van zwerfkatten, komt geen einde aan 1-op-1 drukjacht op wilde zwijnen en komen er geen landelijke regels om vangst- en dodingsmiddelen vooraf gedegen te toetsen, maar wordt dit overgelaten aan provincies.”

Beheer
WP Admin