AlgemeenNieuws

Boerenbelang datamanagement neemt toe

Productieprocessen worden in de toekomst scherper gemonitord door afnemers en overheden. Het combineren van data op boerderijen wordt daarom belangrijker. Dat is de belangrijkste boodschap van diverse sprekers op een symposium over datamanagement georganiseerd WUR Agrotechnologie, woensdag in Wageningen.

Het combineren van data op boerderijniveau wordt een must, willen boeren kunnen blijven voldoen aan de eisen van afnemers en overheid. Patrick Honkoop van 365Farmnet voorspelt een digitale revolutie in de landbouw. “Vrijwel iedere boer heeft tegenwoordig een smartphone of tablet en dus toegang tot data. Er zijn alleen zoveel softwareprogramma’s en apps beschikbaar dat een boer het overzicht verliest.” 365Farmnet is een dochteronderneming van trekkerfabrikant Claas en maakt beslisondersteunende software voor boeren. Doel van de software is om informatiebronnen op het boerenbedrijf te verbinden, benchmarken, boeren te adviseren om beslissingen sneller te kunnen nemen en om afnemers en overheid inzicht te geven in productieprocessen op de boerderij. Vooral dat laatste wordt belangrijk, verwacht Honkoop. “Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de landbouw. De Kringloopwijzer die vanaf volgend jaar verplicht wordt voor alle melkveehouders kan gemakkelijker ingevuld worden door gebruik te maken van big data.” Big data koppelt informatie over de koe zelf, wat een koe gegeten heeft, van welk perceel het ruwvoer komt en hoe dit perceel is bemest en bespoten. “Door deze datastromen te combineren komen kringlopen bloot te liggen.”

Boeren moeten vaker, sneller en complexere beslissingen nemen dan vroeger, weet WUR-onderzoeker Kees Lokhorst. Hij werkt mee aan het project Smart Dairy Farming. Binnen dit project wordt op zeven veehouderijbedrijven datagegevens gecombineerd. “Alle boerenbedrijven zijn groter, complexer dan voorheen. Daarbij is het weer is weerbarstiger dan vroeger als gevolg van klimaatverandering.” Volgens Lokhorst geeft big data boeren de mogelijkheid heel specifiek te sturen op de behoefte van een individueel dier of vierkantemeterteelt.

Jacob van den Borne, akkerbouwer in Noord-Brabantse Reusel past precisielandbouw toe op 400 hectare aardappelen. Hij is pionier op het gebruik van big data. “Belangrijk is dat de boer baas blijft over eigen data. In Duitsland is dat al in de regelgeving vastgelegd.”

Op de vraag of in de toekomst tablets trekkers zullen aansturen, antwoordt Honkoop: “Big data ondersteunt boeren maar vervangen hem niet.”

Beheer
WP Admin