AlgemeenNieuws

Bleker: overheid is soms net Kafka

Den Haag – De overheid is soms net Kafka. De overheid handelt als een systeem, niet als een mens, waardoor ondernemers van de ene op de andere dag met onbegrijpelijke regels worden geconfronteerd. Dat zegt Henk Bleker, oud-CDA-staatssecretaris en voorzitter van Vee & Logistiek Nederland in een interview met Boerderij.

Vee & Logistiek Nederland houdt vrijdag en zaterdag haar jaarcongres waar onder andere wordt gesproken over het wegnemen van bureaucratische belemmeringen, waar handelaren,  in- en uitvoerbedrijven en transporteurs mee te maken hebben.

Beter eerst voorzitter, dan staatssecretaris

De oud-staatssecretaris verzucht dat hij misschien beter eerst had kunnen werken als voorzitter van de organisatie van veetransporteurs en handelaren en vervolgens als staatssecretaris.  Als staatssecretaris ontgingen hem zaken die hij nu wel ziet, erkent hij. “Laat ik het zo zeggen: misschien had ik eerst deze functie moeten hebben, voordat ik staatssecretaris werd.”

Dagelijkse problemen bij de overheid

Bleker had verwacht als voorzitter vooral bezig te zijn met de beïnvloeding van nieuw beleid. Hij is echter “heel druk met het tackelen van dagelijkse oprispingen van de overheid”.

“Er zijn momenten geweest dat ik onvoorstelbaar boos was en dat ik dat op hoog-ambtelijk niveau heb laten merken.”

Ineens andere regels

Bleker geeft een aantal voorbeelden van plotselinge interpretatiewijzigingen van bestaande regels. Zo besloot de overheid van de ene op de andere dag dat er geen kalveren meer vanaf een Nederlands verzamelcentrum naar Polen konden worden uitgevoerd om daar te worden afgemest, terwijl dat in de veertien jaar daarvoor bij dezelfde regelgeving wel mogelijk was geweest.

Eind vorig jaar werd de uitvoer van slachtrunderen naar Duitsland en België plotseling tegen gehouden. Het waren niet de buurlanden die erom vroegen, maar Nederland zelf dat de nieuwe regels anders hanteerde. “Overal wordt bepleit dat Nederland een exportland is en hier haal je zomaar miljoenen aan export van de ene op de andere dag ondersteboven. Dat kan ik niet rijmen”, aldus Bleker.

Lees het interview in weekblad Boerderij dat dinsdag 9 juni verschijnt.

Beheer
WP Admin