AlgemeenNieuws

Ammoniakuitstoot blijkt lager

Leeuwarden – De rekenmodellen die de overheid gebruikt voor het bepalen van de ammoniakuitstoot komen in de buurt van de werkelijke uitstoot. Wel blijkt in de metingen met de apparatuur die tot nu toe werd gebruikt een meetfout te zitten waardoor de uitstoot 0 tot 20 procent hoger wordt gemeten dan de werkelijke uitstoot. Dat blijkt uit onderzoek van het Mesdagfonds en het ministerie van Economische Zaken samen met Zuivel NL.

Ook blijkt dat het weer tijdens het uitrijden van mest veel invloed heeft op de ammoniakemissie. Het Mesdagfonds doet drie onderzoeken naar ammoniakuitstoot. In het eerste onderzoek wordt met nieuwe apparatuur fulltime de werkelijke ammoniak-emissie gemeten in Bargerveen (Emmen), Loosdrecht, Solleveld (duingebied Den Haag) en Wageningen.

‘Cruciaal verschil’

“Uit de eerste resultaten hiervan blijkt dat we met de bestaande methodiek, ondanks de onzekerheid van de rekenmodellen, niet ver naast de werkelijkheid zitten”, zegt Lubbert van Dellen, secretaris van het Mesdagfonds. “Een afwijking van 10 procent is in die zin technisch een kleine afwijking, maar absoluut gezien wel voor Nederland een cruciaal verschil.”

Systematische meetfouten

Het tweede onderzoek richt zich op systematische meetfouten. Internationale wetenschappers hebben de gebruikte meetmethode voor ammoniakuitstoot onderzocht. Ze constateren dat er structureel 0 tot 20 procent te hoge emissie wordt gemeten. In Zwitserland gaan onderzoekers ervan uit dat er structureel 7 procent te veel wordt gemeten, voor Nederland moet verder onderzoek uitwijzen hoeveel er te veel is gemeten.

“10 procent is 4,5 kiloton. Daarmee komen we net onder het plafond van 128 kiloton ammoniak dat we nu licht overschrijden”, zegt Van Dellen. Ook biedt het kansen om de groei van de veehouderij te compenseren.

[([002_rb-image-1779194.jpeg]:inzetgroot)]

Het weer speelt een grote rol. De ammoniakemissie is het laagst als mest wordt uitgereden bij koud en vochtig weer.

Variatie tussen emissiewaarden

Het derde onderzoek richt zich op de variatie tussen de gemeten emissiewaarden in de verschillende metingen. Naast gewas en mestsoort blijken weersomstandigheden als temperatuur, luchtvochtigheid, straling en wind een grote rol te spelen.

“Onder slechte omstandigheden kan de uitstoot 25 procent hoger zijn, onder ideale omstandigheden 25 procent lager dan tot nu toe aangenomen”, zegt Van Dellen. Bij uitrijden bij koud en vochtig weer is de ammoniakemissie het laagst. “Stel dat je dit benut, dat scheelt de sector ook weer een paar kiloton uitstoot.”

Of de nieuwe kennis aanleiding is om het ammoniakbeleid aan te passen, is nog niet duidelijk. Het geeft in ieder geval inzichten om met management ook tot verdere verlaging te komen.

Beheer
WP Admin