AlgemeenNieuws

Vlaamse boeren mogen niet jagen

Antwerpen – De Belgische Raad van State heeft de bijzondere bejaging, waardoor boeren schadelijke vogels, hazen of everzwijnen ook buiten het jachtseizoen mogen afschieten, afgewezen.

Het Algemeen Boerensyndicaat vraagt de Vlaamse regering nu zo snel mogelijk met een nieuw besluit te komen om grote schade aan gewassen te voorkomen.

Op grond van het Jachtopeningsbesluit liet de Vlaamse Regering toe om konijnen, houtduiven, everzwijnen en Canadese ganzen via bijzondere bejaging, dus buiten het reguliere jachtseizoen voor die soorten, te bejagen. De regering trof die regeling om de vernietiging van landbouwgewassen door die soorten te voorkomen, maar ook voor natuurbeheer of voor de veiligheid van het vliegverkeer.  De Raad van State is echter in een door Vogelbescherming Vlaanderen aangespannen zaak van mening dat de regering onvoldoende rechtsgrond heeft voor het besluit.

”Er is bijgevolg werk aan de winkel voor de Vlaamse Regering om een nieuw Besluit van de Vlaamse Regering op te maken. Zolang dat er niet is kan bijzondere bejaging niet plaatsvinden,” schrijft het ABS. De bond waarschuwt dat op dit moment vooral houtduiven jonge koolplantjes en andere gewassen kunnen vernietigen ‘waardoor de kans op onherstelbare schade zeer groot is’. ”Het naar de Raad van State stappen door Vogelbescherming Vlaanderen zal bijgevolg zorgen voor een mogelijke golf van schade en bijhorende schadeclaims door getroffen land- en tuinbouwers richting de Vlaamse Overheid.”

Beheer
WP Admin