AlgemeenNieuws

‘Uitbreiden nertsenhouderij is op eigen risico’

Den Haag – Nertsenhouders die hun bedrijf uitbreiden nu de wet die pelsdierhouderij verbiedt buiten werking in gesteld, doen dit op eigen risico. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken heeft Kamervragen gesteld over een vergunning die de gemeente Cuijck heeft verleend aan een nertsenhouder. 

Dijksma erkent dat de verbodswet niet gehandhaafd kan worden nu deze door de rechter buiten werking in gesteld. Het ministerie is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. De schriftelijke ronde van deze zaak is afgerond, maar er is nog geen datum voor de zitting van het hoger beroep, aldus het ministerie.

“De pelsdierhouders hebben bij het van kracht worden van de wet op 15 januari 2013 gegevens over het bedrijf per 15 januari 2013 gemeld bij overheidsdienst RVO.nl. Dit is het uitgangspunt voor de overgangstermijn waar inspectiedienst NVWA op handhaaft. Omdat de wet buiten werking is kan de NVWA niet handhaven. Handelen in strijd met de Wet verbod pelsdierhouderij, bijvoorbeeld door het uitbreiden van nertsenhouderijen is echter op eigen risico. Er loopt immers nog een hoger beroepsprocedure, omdat ik van mening ben dat de wet rechtmatig is”, aldus Dijksma.

Beheer
WP Admin