AlgemeenNieuws

Sector zinspeelt op alternatief dierrechten

Doetinchem – Sectororganisaties werken aan een voorstel voor invoering van fosfaatrechten voor alle sectoren als alternatief voor dierrechten. Ook wordt gewerkt aan de mogelijke invoering van een heffing voor krachtvoer van 1 cent per kilo.

Niet staarten tellen, maar kilo’s fosfaat. Dat is het uitgangspunt van LTO Nederland. De organisatie werkt aan een voorstel om fosfaatrechten in te voeren. Dit stelsel zou in plaats moeten komen van melkveerechten en het stelsel van varkens- en pluimveerechten vervangen.

LTO heeft de voorkeur voor een fosfaatrechtenstelsel boven dat van dierrechten omdat het een veehouder de mogelijkheid geeft te sturen op fosfaatproductie. Cees Romijn, voorzitter van de landelijke vakgroep melkveehouderij: “Het gaat tenslotte om de fosfaatproductie van een veehouderij en niet om het aantal koeien. We willen een systeem waarin fosfaatrechten verhandeld kunnen worden tussen sectoren. We zijn de mogelijkheden hiervan aan het onderzoeken.”

Fosfaatheffing mogelijk als alternatief melkveerechten

Een ander alternatief voor melkveerechten waar de sector op zinspeelt, is een heffing op fosfaat. De ZLTO-vakgroep melkveehouderij werkt aan een plan om melkveehouders 1 cent per kilo krachtvoer te laten betalen. De zuivelindustrie of overheidsdienst RVO.nl zouden deze heffing innen. Het geïnde geld zou vervolgens geïnvesteerd kunnen worden in mestverwerkingsprojecten of het uit de markt nemen van fosfaatrechten.

Warme sanering varkenshouderij

Dit laatste betekent een warme sanering voor de intensieve veehouderijsectoren. De melkveehouderij kan dan groeien doordat de varkenshouderij krimpt. LTO-vakgroepvoorzitter varkenshouderij Eric Douma: “De varkenshouderij zal niet zonder meer de eigen fosfaatruimte opgeven voor een andere sector. De varkenssector moet ook fit kunnen blijven. Jonge ondernemers moeten de ruimte kunnen behouden die er is.” Maarten Rooijackers van ZLTO verwacht dat veel ondernemers zonder opvolger blij zijn met een warme sanering. “Het is een mogelijkheid voor stoppers om hun bedrijf ook daadwerkelijk te kunnen beëindigen. Ik verwacht dat ondernemers die willen stoppen daar gebruik van willen maken.”

[([002_rb-image-1760683.jpeg]:inzetgroot)]

.

Afspraken over fosfaatgehalte in krachtvoer

Om de fosfaatproductie te beteugelen, zijn nieuwe afspraken gemaakt over fosfaatgehalte in krachtvoer. Het fosforgehalte in het krachtvoer wordt aangescherpt per 1 juli met 0,2 gram fosfor per kilo. Dan mag het krachtvoer nog 4,3 gram fosfor per kilo bevatten. Nu is dat 4,5 gram per kilo. Dat hebben brancheorganisaties LTO Nederland, NZO, Nevedi en VLB afgesproken.

Ook is afgesproken dat de Kringloopwijzer verplicht wordt gesteld voor alle melkveehouders als blijkt dat de melkveehouderij in 2014 meer fosfaat produceerde dan 84,9 miljoen kilo. Nu neemt naar verwachting ruim 60 procent van de melkveehouderij verplicht deel aan de Kringloopwijzer.

Overschrijding plafond vrijwel zeker

Statistiekbureau CBS komt naar verwachting eind mei met de voorlopig fosfaatproductiecijfers van 2014. Landelijk mag de veehouderij niet meer dan 173 miljoen kilo fosfaat produceren per jaar. De melkveehouderij heeft een limiet van 85 miljoen kilo fosfaat per jaar. De zuivelsector verwacht dat dit jaar de fosfaatproductie in de melkveehouderij hoger zal zijn dan de 85 miljoen kilo en dat mogelijk ook het landelijke plafond overschreden gaat worden.

Dijksma: melkveerechten bij te veel fosfaat

Staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Economische Zaken zal naar verwachting deze maand de Eerste en Tweede Kamer informeren over de fosfaatproductie en de maatregelen die zij daarop zal nemen. Zij heeft aangekondigd zich gedwongen te voelen een stelsel van melkveerechten in te voeren als blijkt dat de veehouderij meer fosfaat produceert dan is toegestaan. De Kamer heeft een debat aangevraagd om alternatieven voor melkveerechten te bespreken. Wanneer dit debat zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Beheer
WP Admin