AlgemeenNieuws

Schreijer-Pierik wil eenvoudiger GLB

Brussel – Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) wil dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid eenvoudiger wordt en een stuk dichter bij de praktijk komt te staan.

De politica benadrukt ook dat investeren in innovatie belangrijk is, maar dat een gezond boereninkomen als doel niet mag worden vergeten. Ze zei dit tijdens een hoorzitting over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Aan de hoorzitting nemen Europarlementariërs, experts en vertegenwoordigers van de Europese Commissie deel. Schreijer-Pierik bracht elf verbeterpunten in. Zo denkt ze onder meer dat controlesystemen plaats moeten maken voor een risico-gebaseerde aanpak. Hierdoor neemt de controledruk af, aldus de politica. Schreijer-Pierik vindt ook dat de vergroening kan worden vereenvoudigd door landschapselementen toe te laten binnen het GLB.

“In de kern pleit ik ervoor terug te keren naar de praktijk van het boerenerf. Te vaak worden boeren geconfronteerd met beleid dat is gebaseerd op een papieren werkelijkheid. Goed landbouwbeleid komt niet uit een toren met bureaucraten, van een stoffig departement.” Ze hekelt de stapeling van dossiers. “Ammoniak, melkveewet, 5 procent vergroening; het is te veel en te complex, laat boeren vooral boer zijn.”

De varkenshoudster uit het Twentse Hengevelde waarschuwt ook dat innovatie niet moet worden gezien als gouden ei.

“Innovatie is belangrijk, maar de kostprijs mag niet uit het oog worden verloren. Het is vaak een spel van multinationals. Uiteindelijk staat het boereninkomen en dus het familiebedrijf op het spel. In dat kader moet de EU ook scherper naar de macht van supermarkten kijken.”

Beheer
WP Admin