AlgemeenNieuws

Provincies vrezen stormloop op gratis ontwikkelingsruimte

Den Haag – In verschillende provincies bestaat de vrees dat een stormloop op ‘gratis’ ontwikkelingsruimte het Programma Aanpak Stikstof al snel na de invoering zal laten vastlopen.

De vrees is door de provincies aangekaart bij het ministerie van Economische Zaken en bij leden van de Tweede Kamer.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant maken van de vrees melding in een notitie die is bestemd voor Provinciale Staten. De vrees is ook in andere provincies geuit, zo blijkt uit het stuk.

Het Programma Aanpak Stikstof, dat per 1 juli ingaat, regelt de ruimte die er is voor de ontwikkeling van onder andere veehouderijen zonder voor stikstof gevoelige natuur schade aan te doen. In het PAS is het niet meer nodig om ammoniakrechten aan te kopen om te kunnen voldoen aan de vereisten van de Natuurbeschermingswetvergunning. In het systeem van vergunningverlening is een controlemechanisme ingebouwd via het rekensysteem Aerius, dat bepaalt of er ontwikkelingsruimte is en hoeveel een activiteit daarvan opgebruikt.

De vrees is dat de beschikbare ruimte al heel snel opgebruikt zal zijn, waardoor bedrijven die zich later melden achter het net vissen.

Daarbij komt nog een ander geconstateerd probleem dat kan worden veroorzaakt door bedrijven die geen vergunning hoeven aan te vragen, maar vallen onder de meldingsplicht. Dat gaat om bedrijven die een extra depositie veroorzaken van minder dan 1 mol per hectare per jaar op een natuurgebied.  Die regeling is bedoeld voor bedrijven die uitbreiden, maar waarvan de impact beperkt is.  De regeling kan ook gebruikt worden door bedrijven die nu ruimte hebben in de stallen, maar in de afgelopen drie jaar niet aan volledige bezetting zijn toegekomen.

Beheer
WP Admin