AlgemeenNieuws

Nieuwe Brabantse bestuur wil regierol mestverwerking

Den Bosch – Het nieuwe provinciebestuur van Noord-Brabant wil aan de slag met mestverwerking. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord. De nieuwe kandidaat-gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) krijgt de portefeuille agrarische ontwikkeling.

Het nieuwe provinciebestuur (VVD, SP, D66 en PvdA) wil een regiorol op zich nemen in de ontwikkeling van grootschalige mestverwerkingsprojecten. Initiatieven voor mestverwerking en -vergisting groter dan 50.000 ton te verwerken mest, krijgen een locatie toegewezen door de provincie mits zij voldoen aan de duurzaamheidsnormen. Ook wil Brabant een zogenaamd mestmenu maken met voorwaarden voor mestbewerking, -verwerking en -vergisting. Hierbij wordt gestuurd op doelen, niet op middelen. Tot nu toe was mestverwerking een heikel punt in Brabant waar de politiek het maar niet over eens werd.

Het nieuwe bestuur in de Brabant zet verder in op vergaande verduurzaming van de veehouderij, innovatie en het sluiten van kringlopen. Herbestemming van leegstaande agrarische bedrijven is eveneens een speerpunt voor de komende bestuursperiode.

Voor eerst in de Brabantse politieke geschiedenis regeert het CDA niet mee. De landbouwportefeuille wordt de komende vier jaar de verantwoordelijkheid van D66-er Anne-Marie Spierings (39). Zij volgt VVD-er Yves de Boer op als landbouwgedeputeerde. De portefeuille ruimte komt voor rekening van PvdA-er Erik van Merrienboer (49).

ZLTO zegt een goed gevoel te hebben bij het nieuwe bestuursakkoord en verwacht meer ruimte voor ondernemen, innovatie en samenwerking.

Beheer
WP Admin