height:550px AlgemeenNieuws

Mestputten blijven voorlopig vol

Doetinchem – Een kwart van de varkens- en kalverhouders heeft de mestputten dit voorjaar niet of slechts gedeeltelijk kunnen legen. De situatie is het meest problematisch voor veehouders in concentratiegebied Oost: stallen worden niet opnieuw volgezet en blijven noodgedwongen leeg.

Het is voor varkens- en (rosé)kalverhouders uiterst lastig om van hun mest af te komen dit voorjaar. Een deel van de varkens- en kalverhouders hebben helemaal geen mest af kunnen zetten of slechts beperkt. Dit omdat zij niet meer geld hadden of geen goede afspraken hebben gemaakt met een mesthandelaar voorafgaand aan het mestuitrijseizoen. De gemiddelde ophaalbijdrage voor varkensmest dit seizoen is €20 per kuub, €1 tot €1,50 per kuub hoger dan vorig jaar. Marktpartijen laten weten dat een deel van de varkens- en kalverhouders zich gedwongen zien de stallen leeg te laten.

Uit een belronde blijkt verder dat mesthandelaren in verschillende regio’s nog vrijwel dagelijks gebeld worden door varkens- en kalverhouders die van hun mest af willen. De mesthandelaren zijn niet happig om de mest op te halen. Hun voorraden zitten vol en mest uitrijden gebeurt nauwelijks meer sinds de aanvang van het groeiseizoen.

De fosfaatrijke mest van varkens is sowieso niet in trek bij handelaren. Vleesvarkensdrijfmest bevat gemiddeld 4 kilo fosfaat per kuub mest. In rundveemest zit slechts de helft hiervan. Drijfmest van kalveren bevat 2,3 kilo fosfaat per kuub. Het fosfaatgehatel in kalverdrijfmest kan sterk wisselen. Mesthandelaren moeten kalvermest altijd mengen met andere mestsoorten om een homogeen mengsel te kunnen afzetten. Extra kosten dus en een lage ontvangstprijs voor akkerbouwers. Omdat er andere – minder fosfaatrijke en meer homogene – rundveemest dit jaar ruimschoots beschikbaar is op de markt, komen varkens- en kalverhouders moeilijk van hun mest af.

Zorgelijke situatie

De situatie is het meest zorgelijk voor varkens- en kalverhouders in concentratiegebied Oost. In dit gebied is relatief veel aanbod van rundveemest, liggen veehouderij het verst af van de traditionele akkerbouwgebieden en is mestverwerkingscapaciteit nog mondjesmaat beschikbaar.

Ook is dit voorjaar minder dierlijke mest uitgereden op akkerbouwgewassen omdat het groeiseizoen van tarwe en aardappelen samenviel. De akkers bleven lang nat waardoor het uitrijseizoen dit voorjaar kort is geweest, zo’n vijf tot zes weken. Niet alle plaatsingsruimte voor fosfaat is benut. Akkerbouwers kunnen dit jaar 5 kilo per hectare minder fosfaat plaatsen als gevolg van de aangescherpte gebruiksnormen.

Cumela adviseert de veehouders met volle mestputten een mestscheider te bellen en een deel van de mest op het bedrijf te laten scheiden in dikke en dunne fractie. De dikke, fosfaatrijke fractie kan worden afgezet bij een biogasinstallatie of worden geëxporteerd. De stikstofrijke dunne fractie kan nog worden afgezet op grasland.

Beheer
WP Admin