AlgemeenNieuws

‘Melkveehouderij moet verantwoordelijkheid nemen’

Den Haag – Kamerleden waarschuwen dat de melkveehouderij nog meer zijn verantwoordelijkheid moet nemen om de fosfaatproductie te remmen.

Dat blijkt uit reacties op de fosfaatproductiecijfers van het CBS, waaruit blijkt dat de melkveehouderij haar eigen opgelegde plafond van 84,9 miljoen kilo in 2014 heeft overschreden. Het totale fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo, wordt met een productie van 172,3 miljoen kilo nog nét niet gehaald in 2014.

De VVD en PvdA hebben nog niet gereageerd. Een Kamermeerderheid wil eerst een brief over de fosfaatproductie van staatssecretaris Dijksma en daarna een debat.

SGP, CDA en PVV blijven tegenstanders van dierrechten. “De staatssecretaris moet zich niet in een vermeend Brussels pak laten naaien. Het derogatiebesluit eist niet dat bij overschrijding van het fosfaatplafond dierrechten ingevoerd moeten worden. De SGP wil dat voldoende tijd wordt genomen als nieuwe maatregelen nodig zijn en dat naar alle mogelijk denkbare alternatieven voor dierrechten wordt gekeken”, aldus Elbert Dijkgraaf (SGP).

CDA-Kamerlid Jaco Geurts pleit ervoor om met de Europese Commissie afspraken te maken over de duurzame verwerking van fosfaat. “Een derde van de pluimveemest wordt duurzaam verwerkt, terwijl die wel binnen het fosfaatplafond voor de derogatie valt. We zouden hier nieuwe afspraken over moeten maken”, aldus Geurts.

“De CBS-cijfers over de fosfaatproductie spreken boekdelen: de fosfaatproductie van de melkveehouderij is in 2014 veel harder gegroeid dan verwacht. Het eigen opgelegde plafond is ruim overschreden. Dit betekent dat de sector nu echt stappen moet zetten om de fosfaatproductie”, zegt Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Niet verrast

Esther Ouwehand (PvdD) is niet verrast over de cijfers. “Dit zagen we al lang aankomen. De staatssecretaris heeft teveel mensen te vriend willen houden door geen maatregelen te nemen en nu blijven de boeren zitten met steeds nieuwe maatregelen en veranderend beleid. Boeren wordt een worst voorgehouden die ze nooit zullen krijgen”, zegt Ouwehand. Ze pleit voor invoering van graasdiereenheden. Ze wil snel een debat over het onderwerp.

Dion Graus (PVV) vindt de hele discussie over het fosfaatplafond verkeerd.  “We kennen geen fosfaatoverschotten maar juist tekorten! Er ligt een aangenomen motie Graus om juist meer fosfaten uit mest te gaan extraheren en opslaan en er moet snel een fosfaatbank worden aangelegd”, vindt hij.

Overleg

Organisaties in de melkveesector hebben nog niet gereageerd. Over de overschrijding van het eigen fosfaatplafond is eerst op donderdagavond overleg tussen LTO Nederland, Zuivelorganisatie NZO, Nevedi, accountantsorganisatie VLB, NMV en NAJK. De eerste vier organisatie hebben in 2013 in een convenant extra maatregelen afgesproken als de fosfaatproductie van melkvee boven 84.9 miljoen kilo uit zou komen.

Beheer
WP Admin