AlgemeenNieuws

‘Leegloop platteland grootste uitdaging voedselproductie’

Oosterbeek – Een van de grootste uitdagingen voor de wereldwijde voedselvoorziening is de leefbaarheid van het platteland. Dat zegt Ruud Huirne van Rabobank Nederland op het Duits-Nederlandse landbouwforum in Oosterbeek.

“In Rusland wordt bijvoorbeeld 4 miljoen hectare vruchtbare landbouwgrond niet benut, omdat er geen boeren te vinden zijn die de grond willen gebruiken. De grond ligt te ver van de bewoonde wereld”, zegt Huirne. Door de leegloop van het platteland wordt veel potentiële landbouwgrond niet benut. “Dat is de grootste zorg van het wereldvoedselvraagstuk”, zegt Huirne.

Als wordt gekeken naar de nieuwe opkomende landen zijn er twee groepen. “Brazilië en Rusland hebben een heel groot productiepotentieel, maar dat wordt niet goed benut. Tegelijkertijd hebben China en India een enorme bevolking en een lagere voedselproductie, waardoor ze te weinig voedsel kunnen produceren om de bevolking te voeden.” Huirne benadrukt dat voedselschaarste en honger vaak leidt tot onrust onder de bevolking en oorlogen. Daarom zijn India en China internationaal aan het investeren in voedselproductie.

De huidige groei van de voedselproductie is 1,4 procent per jaar, terwijl de vraag naar voedsel wereldwijd met 1,7 procent stijgt. “We lopen dus achter.” Ook in Noordwest-Europa is er bezorgdheid over de continuïteit van de voedselproductie. “Ook in Nederland zijn er weinig jongeren die boer willen worden”, aldus Huirne.

Vice-voorzitter Werner Hilse van de Duitse Bauernverband benoemde de politiek als grootste bedreiging voor de landbouw, met name voor jonge boeren. “Zij moeten investeringen doen waarvoor een afschrijftermijn van ongeveer 20 jaar geldt. Dat is aanzienlijk langer dan de zittingstermijn van de politiek”, aldus Hilse. Hij vindt dat de politiek veel te snel van standpunt verandert. Ook is Hilse bezorgd over de maatschappelijke druk op bijvoorbeeld dierenwelzijn. “Er wordt in de politiek te makkelijk gezegd dat de consument de extra kosten voor welzijnsmaatregelen wel betaalt. Dat is niet zo. De consument wil niet meer uitgeven aan voedsel en zal zeker niet meer vlees gaan consumeren”, verwacht Hilse.

Directeur Thijs Cuijpers van LTO Nederland ziet de vraag naar openheid vanuit de maatschappij als uitdaging, terwijl de grondstoffen steeds schaarser worden. Hij verwacht dat een ICT-revolutie de ontwikkeling in de technologie en de landbouw in stroomversnelling zal brengen.

Beheer
WP Admin