AlgemeenNieuws

‘Kiloknaller-onderzoek geeft vertekend beeld’

Den Haag – Een slecht onderzoek van Wakker Dier wordt niet beter als je het herhaalt. Dat oordeel geeft VVD’er Bart de Liefde over het onderzoek naar het aantal kilo-aanbiedingen van supermarkten.

Wakker Dier meldde deze week dat supermarkten steeds meer stunten met goedkoop vlees. Dat gaat, stelt de organisatie, ten koste van het welzijn van dieren.

VVD-Kamerlid Bart de Liefde stelde eerder dit jaar Kamervragen over het Wakker-Dier-onderzoek en de reactie van staatssecretaris Dijksma daarop. De Liefde zegt dat van het Wakker Dier-onderzoek de suggestie uitgaat dat heel veel vlees voor een lagere prijs wordt verkocht dan kattenvoer. “Wij komen op basis van een eigen onderzoekje tot de conclusie dat de totale hoeveelheid vlees die tegen die prijs wordt verkocht niet meer is dan 3 tot 3,5 procent van het totaal. Het beeld alsof heel veel vlees voor een prijs van minder dan €4,12 wordt verkocht is onzin.”

Nog ergerlijker vindt hij het dat staatssecretaris Sharon Dijksma “als een kip zonder kop” achter de cijfers van Wakker Dier aanloopt. Dijksma zei eerder dit jaar naar aanleiding van een eerder onderzoek van Wakker dier dat zij het zorgelijk vindt als het aantal kiloknallers in supermarkten stijgt. Daar kan het signaal vanuit gaan dat vlees een stuntartikel is, “terwijl ik vind dat voor kwalitatief goed vlees een redelijke prijs moet worden betaald. Daarnaast kan er, wanneer de marges te klein worden, in de keten druk ontstaan om de grenzen van hetgeen wettelijk toegestaan is op te zoeken, zowel in termen van dierenwelzijn als voedselveiligheid”, aldus Dijksma.

De supermarktkoepel CBL zegt dat Wakker Dier twee zaken koppelt die niets met elkaar te maken hebben. Vleesaanbiedingen gaan niet ten koste van dierenwelzijn en ook niet ten koste van een goede prijs voor de boeren, zegt CBL. “Net als pindakaas, chips etc., is ook vlees in de aanbieding. Ook vlees met het Beter Leven Keurmerk”, aldus het CBL.

Wakker Dier heeft aangekondigd de komende maanden groots actie te gaan voeren tegen kiloknallers.

Beheer
WP Admin