AlgemeenNieuws

Kamerfracties verwelkomen alternatief voor melkveerechten

Den Haag – ChristenUnie, CDA en PvdA verwelkomen alternatieven voor dierrechten zoals de zuivelsector voorstelt. De sector werkt aan een voorstel voor invoering van fosfaatrechten voor alle sectoren als alternatief voor dierrechten.

Meerdere fracties zien heil in de invoering van fosfaatrechten of een norm voor het aantal GVE (grootvee-eenheid) per hectare als alternatief voor melkveerechten.

De Tweede Kamer en de sector maken zich zorgen dat het fosfaatplafond snel bereikt wordt door groei van de melkveehouderij. Wordt dit plafond overschreden, dan komen er dierrechten voor melkvee. Dijksma heeft al gezegd bezig te zijn met de voorbereidingen voor een wetsvoorstel voor invoering van melkveerechten. 

LTO werkt samen met de zuivelindustrie aan een pakket maatregelen als alternatief voor melkveerechten. Naast aanscherping van het voerspoor, verplichting van de Kringloopwijzer en een fosfaatheffing wil de sector een stelsel van fosfaatrechten voor alle sectoren. Dit stelsel zou de varkens- en pluimveerechten gaan vervangen. 

Carla Dik van de ChristenUnie zegt ook liever te willen sturen op fosfaat dan op het aantal dieren. “Boeren zullen dan het maximale uit hun koeien willen halen en dat is niet diervriendelijk. Wij geven de voorkeur aan een systeem dat direct stuurt op de fosfaatproductie.”  

Sjoera Dikkers van de PvdA geeft de voorkeur aan een norm voor het aantal GVE per hectare. “In tegenstelling tot fosfaatrechten, ligt een norm voor het aantal koeien per hectare meer in lijn met de nieuwe grondgebondenheidsregels.”

Jacco Geurts van het CDA wil nog geen uitspraken doen over mogelijke alternatieven voor melkveerechten.

Op initiatief van ChristenUnie, SGP en CDA heeft de Tweede Kamer Dijksma opdracht gegeven alternatieven voor dierrechten te onderzoeken.

Beheer
WP Admin