AlgemeenNieuws

Grieken dreigen EU-handelsdeal met Canada op te blazen

Athene – Griekenland weigert akkoord te gaan met een handelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA genoemd, tenzij ‘Feta’-kaas als beschermde naam meer bescherming krijgt.

Daarmee leggen de Grieken op het laatste moment alsnog een bom onder een verdrag waar de Nederlandse zuivel flink van kan profiteren. Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström zegt dat CETA al ‘af’ is.

Onderhandelaars van de Europese Commissie en Canada kwamen al in oktober 2013 tot een akkoord. Sindsdien gingen de Europese Commissie en de Canadese federale overheid akkoord, maar de deal moet nog worden geratificeerd door de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de 10 Canadese provincies. Lidstaten stemmen in principe in oktober over het handelsverdrag.

Winst voor zuivel, verlies voor vlees

De EU denkt door een verdrag vooral meer diensten en industriële producten te slijten in Canada. Maar de zuivelsector is in Canada historisch sterk afgeschermd van de wereldmarkt en opening kan voor Nederlandse exporteurs kansen bieden. Canada krijgt andersom volgens CETA volledig vrije markttoegang tot de EU-zuivelmarkt maar is minder competitief. Vorig jaar werd voor 119 miljoen euro aan kaas uit de EU naar Canada uitgevoerd.

In ruil voor opening van de lucratieve zuivelmarkt stelt de EU voor Canada een heffingsvrij quotum in voor 15.000 ton ingevroren rundvlees en 35.000 ton vers rundvlees. De EU stelt ook onder meer een TRQ in voor 75.000 ton Canadees varkensvlees. Canada krijgt tariefvrije toegang voor verwerkt rundvlees, verwerkt varkensvlees en producten gemaakt van bizons.

Herkomstbenaming deels beschermd

De deal omvat afspraken over herkomstbenaming, of geographical indications (GI’s). Volgens de deal worden 145 in de EU beschermde GI’s voortaan ook in Canada beschermd. Maar de bescherming is niet volledig, aldus de Grieken, en deels gebaseerd op een Noord-Amerikaans systeem om handelsmerken te beschermen. Feta is ingedeeld in de groep GI’s met ‘een grootvader’. Concreet geldt dat bedrijven die een geregistreerd handelsmerk inclusief de benaming Feta hebben, deze mogen blijven gebruiken.

Nieuwe Canadese producenten mogen op het product zetten dat het product Feta-imitatie betreft maar dan zonder referentie aan de Griekse cultuur. De nieuwe Griekse regering vindt de deal eenvoudigweg te weinig zekerheid bieden voor haar Feta-producenten. Feta is volgens hen onlosmakelijk en alleen met Griekenland verbonden. Het product zou al worden genoemd in het mythische werk De Odyssee.

Malmström zegt dat de deal niet meer kan worden opengebroken. Algemeen wordt aangenomen dat de afspraken die met Canada zijn gemaakt over GI’s ook de basis vormen voor onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsverdrag dat TTIP wordt genoemd.

Beheer
WP Admin