AlgemeenNieuws

Gangbaar uitgangsmateriaal mag bij bio-teelt

Brussel – De biologische land- en tuinbouw kan bij uitzondering gebruik blijven maken van gangbaar uitgangsmateriaal. Dat blijkt uit de jongste voorstellen voor nieuwe regels voor biologische landbouw, die maandag door de Europese landbouwministers worden behandeld.

In een nieuw voorstel is de mogelijkheid opgenomen om ontheffingen te geven voor het gebruik van niet-biologisch uitgangsmateriaal.

Ook het gebruik van niet-biologisch voer (van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong) kan worden toegelaten. Daarvoor zal de Europese Commissie een lijst van toegestane producten opstellen.

Nederland heeft zich sterk verzet tegen de nu voorliggende voorstellen.  Het verbod om binnen één bedrijf zowel een gangbare als een biologische tak te hebben, is voor Nederland een struikelblok. Staatssecretaris Sharon Dijksma vindt ook dat in de voorstellen te veel accent wordt gelegd op de aanwezigheid van niet-toegelaten stoffen in het eindproduct, terwijl het volgens haar juist moet gaan om het gebruik en de toepassing van niet-toegelaten stoffen.

Als biologische producten hun status verliezen door de aanwezigheid van niet-toegelaten stoffen, kunnen biologische telers geheel buiten hun schuld getroffen worden. Dijksma heeft voor dit standpunt de steun van verschillende lidstaten.

Beheer
WP Admin