AlgemeenNieuws

EU in gesprek met Rusland over Oekraïne

Brussel – De EU en Oekraïne gaat later deze maand opnieuw in gesprek met Rusland over diens zorgen over een handelsverdrag.

Dat heeft Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström bekendgemaakt. Rusland en Oekraïne hebben ook speciale handelsafspraken en Rusland zegt bang te zijn dat haar markt via Oekraïne wordt overstroomd met goedkope producten uit de EU.

Als de EU, Oekraïne en Rusland tot afspraken komen, kan dit een eerste stap zijn richting verzoening. De relaties tussen de EU en Oekraïne enerzijds en Rusland anderzijds zijn ronduit slecht te noemen. Vóór augustus besluit Rusland of het een importstop voor landbouwproducten uit de EU opheft. Nog daarvoor neemt de EU op haar beurt een besluit over het voortzetten van sancties tegen Rusland.

Een eerste poging tot een verdrag werd in 2013 op het laatste moment afgezegd door de toenmalige president Viktor Janoekovitsj, wat leidde tot protesten. De politicus vluchtte naar Rusland na maandenlange protesten en werd vervangen door een anti-Russische regering, door de EU gesteund. In Oost-Oekraïne, waar Janoekovitsj relatief veel aanhang had, brak vervolgens een opstand uit.

Rusland steunt de opstandelingen en annexeerde de van oudsher pro-Russische Krim, waar ze al een grote militaire basis had. De EU stelde als straf voor Russische inmenging sancties tegen Rusland in. Rusland beantwoordde deze met een importstop voor vrijwel alle landbouwproducten uit de VS en de EU.

Beheer
WP Admin