DOC Kaas-top wijst alternatieven af AlgemeenNieuws

DOC Kaas-top wijst alternatieven af

Thalfang/Almere/Hoogeveen – Bestuur en directie van DOC Kaas zullen de stemming over de voorgestelde bedrijfsfusie met DMK niet uitstellen. De keuze voor DMK is weloverwogen. Bovendien stellen de leden geen prijs op de bemoeienis van A-ware en Hochwald Foods met de toekomstplannen van DOC Kaas.

Met deze reactie verwijst de leiding van de Drents-Overijsselse Coöperatie concurrerende voorstel voor een laatste keer van de hand. Hochwald Foods maakte dit weekeinde bekend dat het een volgens het bedrijf beter voorstel heeft aan DOC Kaas dan wat DMK kan bieden. Het kan jaarlijks zo’n €24 miljoen (ofwel €2,75 per 100 kilo) aan extra melkgeld betalen, dit op basis van bewezen prestaties. Dat is meer en concreter dan wat DMK biedt, stelt Hochwald.

A-ware: €4 per 100 kilo meer

A-ware stelt dat samenwerking met dit bedrijf de leden van DOC Kaas tot €4 per 100 kilo meer melkgeld kan opleveren, met name door het beter tot waarde brengen van de kaas. A-ware stelt daarbij zijn margegedreven strategie tegenover de kostleiderschapsstrategie van zowel het huidige DOC Kaas als van DMK.

Voorzitter van DOC Kaas Arjan Schimmel wil nu niet meer inhoudelijk ingaan op het voorstel van A-ware, maar noemde dit eerder minder goed dan dat van DMK. Schimmel zegt naar aanleiding van de bijeenkosten vorige week ‘niets nieuws’ te hebben gehoord. Samenwerking met Hochwald wordt afgewezen omdat het bedrijf volgens DOC Kaas minder breed en financieel minder solide is dan DMK. Ook heeft het minder geïnvesteerd.

DOC Kaas heeft hogere kwantumtoeslag

De (relatief hoge) melkprijs die Hochwald noemt als over de voorbije jaren uitbetaalde melkprijs is volgens DOC Kaas gebaseerd op een volume van 500.000 kilo, terwijl Hochwald zelf een gemiddelde leverantie van 400.000 kilo kent. DOC Kaas heeft een gemiddelde leverantie van 800.000 kilo per lid. Bovendien heeft DOC Kaas een hogere kwantumtoeslag en een duurzaamheidstoeslag. DOC trekt daaruit de conclusie dat de melkprijs van Hochwald niet vergelijkbaar is met die van DOC. DMK zit op de lijn van DOC Kaas en stelt dat de Noordduitse zuivelreus de beste partner is voor DOC. Het kan in geval van marktschommelingen spelen met zuivelstromen: nu eens meer poeder, dan meer kaas, en dat het versterkt inzet op merken.

‘Voorstellen bedoeld om te frusteren’

Hochwald wil dinsdag nog een nadere toelichting geven op haar samenwerkingsvoorstel. De leiding van DOC Kaas stelt dat dit en andere intiatieven enkel bedoeld zijn om de stemming donderdag te frustreren.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin