AlgemeenNieuws

Brussel wil GLB vereenvoudigen op 7 punten

Den Haag/ Brussel – De Europese Commissie gaat op korte termijn zeven concrete maatregelen nemen om de invoering van de vergroeningsmaatregelen van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gemakkelijker te maken voor boeren.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. De Commissie zal ermee akkoord gaan dat lidstaten alleen de door landbouwers aangegeven ecologische aandachtsgebieden (EFA) in het perceelsregister opnemen, zoals Dijksma heeft voorgesteld in Brussel.

Verder zal de Europese Commissie een beperkte afwijking accepteren tussen de grens van het perceel en het aangrenzende ecologische aandachtsgebied, waarmee er meer flexibiliteit wordt gegeven aan de invulling van de vereisten rond de ecologische aandachtsgebieden.

Ook zal Brussel toestaan dat een bij controle ontbrekend EFA gecompenseerd mag worden door een andere, ook als deze niet door de landbouwer als zodanig is opgegeven. Ook overweegt de Commissie stikstofbindende gewassen niet per definitie na vijf jaar te beschouwen als blijvend grasland.

Alle lidstaten hebben de mogelijkheid gekregen om voorstellen te doen voor vereenvoudiging van het GLB. De landbouwraad heeft besloten op welke terreinen de lidstaten de regelgeving wil vereenvoudigingen. Voor de korte en middellange termijn gaat het om de vergroeningsmaatregelen, gewasdiversificatie, de definitie van de ecologische aandachtsgebieden, de voorschriften rond de equivalente praktijken, de kleine boeren regeling en gekoppelde steun. “Op deze terreinen ziet de Raad ruimte voor vereenvoudiging door meer speelruimte te geven aan de lidstaten bij de implementatie”, aldus Dijksma. Ook willen lidstaten meer ruimte om eigen regels te stellen bij het invullen van de definitie voor jonge boeren en actieve boeren.

Beheer
WP Admin