AlgemeenNieuws

Zeeuwse politie op zoek naar kunstmestdief

Wemeldinge – De politie is op zoek naar een man die een maand geleden onder een valse naam 750 kilo kunstmest heeft afgenomen bij de agrarische coöperatie CZAV in Wemeldinge.

Het gaat om kalkammonsalpeter, een stikstofhoudende kunstmest die na enkele bewerkingen kan worden gebruikt om explosieven te maken. De man gaf bij het afhalen een valse naam op van een vaste klant. Dit kwam aan het licht toen de nota bij de vaste klant op de mat kwam.

CZAV heeft vervolgens aangifte van diefstal gedaan. Deze week publiceert de politie in lokale huis-aan-huisbladen een opsporingsbericht.

Volgens Lute Smid, hoofd logistiek en kwaliteit van CZAV, is aangifte gedaan omdat de man de goederen niet heeft afgerekend. De coöperatie is wettelijk verplicht om voor goederen zoals meststoffen, bestrijdingsmiddelen en medicijnen voor vee te registreren wie het koopt. Klanten hoeven zich echter niet te legitimeren.

Volgens Smid is het nog niet eerder voorgekomen dat op een dergelijke manier iets is gestolen. “We zijn nu intern wel aan het kijken of we maatregelen moeten nemen. Maar de vraag is dan wel hoever je moet gaan”, aldus Smid, “Er liggen hele protocollen voor de handel in meststoffen en daar houden we ons aan. Maar we moeten ook niet doorschieten op basis van één geval.”

De Nationale Politie is uitvoerder van het landelijk meldpunt voor diefstal van grondstoffen voor explosieve, een woordvoerder wil echter geen mededelingen doen over het aantal gevallen.

Beheer
WP Admin