AlgemeenNieuws

‘Wereldwijd tekort aan landbouwgrond in 2050’

Groningen – In de komende decennia ontstaat wereldwijd een tekort aan landbouwgrond.

In 2050 woont zo’n 70 procent van de wereldbevolking in gebieden met een zeer beperkte hoeveelheid landbouwgrond. Alleen als intensief gebruik wordt gemaakt van kunstmest, zal aan de voedselbehoefte voldaan kunnen worden. Dat concludeert milieuwetenschapper María José Ibarrola Rivas in haar proefschrift.

Ibarrola Rivas promoveert met het proefschrift op 1 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vooral in armere landen zal de bevolking toenemen, terwijl daar ook de grootste verandering in eetgewoonten plaatsvindt. Het dieet schuift op richting een westers dieet met meer consumptie van vlees, eieren en zuivel. Daardoor is in de toekomst veel meer land en kunstmest nodig om voedsel te produceren, berekende de Mexicaanse.

In 2050 zal zo’n 70 procent van de wereldbevolking, vooral in ontwikkelingslanden, wonen in gebieden waar minder dan 1000 m2 grond per persoon beschikbaar is. De handel tussen regio’s zal daarom toenemen. In ontwikkelingslanden wordt vooral een eenvoudig dieet gegeten: granen, peulvruchten en wortels. In westerse landen bevat het dieet onder andere vlees, zuivel en oliën. Ibarrola Rivas berekende dat voor een westers dieet vier keer zoveel kunstmest nodig is.

Beheer
WP Admin