AlgemeenNieuws

Veel gehoede schaapskuddes met financieel tekort

Wageningen – De meeste gehoede schaapskuddes hebben te maken met een groot financieel tekort. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Alterra in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

Helemaal als de subsidie van de provincie zou wegvallen lopen de tekorten in Brabant snel op. Voor een gemiddelde kudde met 250 ooien bedraagt het tekort, met subsidie, ongeveer €30.000 per jaar.

Terreinbeheerders betalen een vast bedrag per dag dat de kudde in het terrein is. Per hectare omgerekend is dat bedrag veelal hoger dan de hectarevergoeding die de terreinbeheerders van de SNL-regeling (subsidie beschikbaar voor Natuur- en Landschapsbeheer) ontvangen. Daarom legt ook de terreinbeheerder er zonder ondersteunende maatregelen (bijvoorbeeld via het Programma Aanpak Stikstof) nog flink op toe.

Als mogelijkheden om de tekorten terug te dringen, noemt de organisatie het verlagen van de kosten van het beheer van de kuddes, het creëren van inkomsten via verwaarding van het schaap en via vergoedingen voor geleverde beheerdiensten.

Meeste kans op het inkomen te verbeteren liggen bij het verlagen van de beheerskosten van de kuddes door het aanbieden van grotere aaneengesloten natuurterreinen. Hiermee kan het tekort met ongeveer 75 procent worden teruggebracht.

Beheer
WP Admin