AlgemeenNieuws

Variatie in ammoniakuitstoot beter te onderbouwen

Den Haag – De variatie in de uitstoot van ammoniak is steeds duidelijker en beter te onderbouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Mesdag Fonds naar de ammoniakemissie en ammoniakdepositie. Hoewel de resultaten van het onderzoek nog niet openbaar zijn, zijn de eerste signalen al duidelijk. “We kunnen nu variaties in uitstoot van ammoniak verklaren, die we twintig jaar geleden nog niet konden verklaren”, laat voorzitter van de stuurgroep Lubbert van Dellen desgevraagd weten. Dit biedt mogelijk aanknopingspunten om via managementmaatregelen de uitstoot van ammoniak te verminderen.

De resultaten van het onderzoek kunnen grote gevolgen hebben voor het ammoniakbeleid en het Programma Aanpak Stikstof. Het ministerie van Economische Zaken en het Mesdag Fonds bespreken de resultaten van het onderzoek op korte termijn. De resultaten van het onderzoek zijn volgens Van Dellen niet zodanig dat het hele model voor de ammoniakuitstoot onderuit wordt gehaald, maar het geeft wel informatie waaruit blijkt dat er met managementmaatregelen verlaging van de uitstoot te realiseren is.

Eerder concludeerde de onderzoekers al dat de emissiewaarden van ammoniak sterk variëren en dat er meer factoren een rol spelen dan alleen de uitrijtechniek, bodem en gewassoort. Het gaat dan om bijvoorbeeld wind, zonnestraling, luchtvochtigheid en stand van het gewas.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Mesdag Fonds en het ministerie van Economische Zaken, met steun van LTO, NMV en Zuivel NL.

Beheer
WP Admin