AlgemeenNieuws

Van der Weijden: AMvB melkvee is gemiste kans

Culemborg- De AMvB die de grondgebondenheid van de melkveehouderij moet regelen is een gemiste kans. Dat zegt Wouter van der Weijden, directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu.

“Het doel van de AMvB, om grondgebondenheid van de melkveehouderij te regelen, wordt nog niet voor de helft bereikt. Intensieve bedrijven mogen groeien met 50 procent mestverwerking en zullen enigszins worden afgeremd, maar in de groep middel-intensieve bedrijven zal een wildgroei gaan plaatsvinden. Velen van hen zijn al uitgebreid of hebben de vergunningen liggen om uit te breiden en zullen dit zo snel mogelijk doen. Ze hebben hier niet veel grond voor nodig en die grond mag ook nog ver weg liggen”, stelt Van der Weijden. Ook de combinatie van de AMvB en – het volgens de bioloog op zich goede – streven van Dijksma om meer weidegang te realiseren is volgens hem geen goede combinatie. “Met deze AMvB zal de melkveehouderij toch verder intensiveren, waardoor weidegang juist moeilijker wordt voor bedrijven”, aldus Van der Weijden.

De CLM-directeur benadrukt dat door de AMvB ook de kringlopen minder goed gesloten zullen worden. Grond mag op grote afstand komen te liggen, dus voer en mest worden over grote afstanden getransporteerd.

Snel bereikt

Door de groei van de melkveehouderij zal het nationale fosfaatplafond voor de veehouderij snel bereikt worden, waardoor dierrechten ingevoerd zullen worden voor de melkveehouderij. “Dat wijt ik vooral aan de opstelling van de VVD en ook een beetje aan LTO. VVD pleitte voor totaal geen grondgebondenheid en LTO wilde een vrij ruime norm. De uitkomst van de AMvB, met 50 procent mestverwerking voor intensievere bedrijven is een loepzuiver akkoord tussen de standpunten van VVD en PvdA, maar de 75 procent voor de middel-intensieve bedrijven ligt dicht bij grondloze groei”, aldus Van der Weijden. “Als er een strengere AMvB zou komen zou dit de groei meer afremmen en zou er meer tijd zijn om fosfaatmaatregelen te nemen op de bedrijven en om kringlopen beter te sluiten. Die kans wordt met deze AMvB zeer waarschijnlijk gemist”, aldus Van der Weijden.

‘Nu het nog kan’

Hij verwacht dat door de dreigende melkveerechten veel boeren nog extra snel zullen uitbreiden met de gedachte ‘dat het nu nog kan’. De CLM-directeur verwacht ook dat de druk op de mestmarkt zal toenemen door de groei van de melkveehouderij en de verdringing van varkensmest door rundveemest. “De fraudedruk zal hierdoor toenemen”, verwacht hij. Dit dreigt vooral bij varkensmest, omdat deze ondernemers in hun strijd om het hoofd boven water te houden minder voor de mestafzet kunnen betalen dan melkveehouders. “Van de AMvB in deze vorm kunnen we nog spijt krijgen.”

De Tweede Kamer spreekt donderdag over de AMvB bij de melkveewet.

Beheer
WP Admin