AlgemeenNieuws

Urgenda wil Staat dwingen tot ander klimaatbeleid

Den Haag – Stichting Urgenda wil met een rechtszaak de Nederlandse Staat dwingen stringenter klimaatbeleid toe te passen zodat het in Nederland geen twee graden warmer wordt dan in 1850.

Volgens de organisatie betekent opwarming van de aarde door toedoen van de mens in essentie schending van de mensenrechten. Momenteel ligt de temperatuur zo’n 0,9 graden hoger dan in 1850.

Urgenda en de Staat hebben in twee schriftelijke ronden al hun argumenten bij de rechtbank neergelegd. Dinsdag hebben de partijen tijdens een zitting hun argumenten mondeling toegelicht, waarna de rechter moet bepalen of hij nog meer informatie nodig heeft of voldoende weet om tot een afweging te komen. Urgenda, dat vorig jaar €170.000 subsidie van de Staat kreeg, dagvaardde de Staat in november 2013.

Eerder voorspelde hoogleraar internationaal milieurecht Jonathan Verschuuren dat de zaak zal stranden op een gebrek aan wettelijke normen. De enige wettelijke norm waar de Staat zich op vast heeft gelegd is het Kyoto Protocol en deze betrof de uitstoot van broeikasgassen tot en met 2012. Nederland heeft zich aan deze afspraken gehouden en overlegt nog dit jaar over een nieuw protocol.

Volgens Urgenda wordt bij ongewijzigd beleid het leven op aarde al in de tweede helft van deze eeuw zeer onaangenaam. Om dit te vermijden, zal de uitstoot volgens de stichting al voor 2020 sterk verminderd moeten worden. Urgenda wil dat de rechter bepaalt dat klimaatverandering inderdaad leidt tot schending van de mensenrechten en dat het onrechtmatig is niet te proberen dit te voorkomen. De rechter zou de staat ook moeten opdragen de uitstoot van CO2 al voor 2020 drastisch te verminderen.

Voorzitter van Urgenda is klimaatwetenschapper Pier Vellinga die onder meer werkt voor de Alterra-organisatie van Wageningen UR.

Beheer
WP Admin