AlgemeenNieuws

Schultz wil plattelandswoning herstellen

Den Haag – Als de plattelandswoning in de Nederlandse regelgeving niet in ere kan worden hersteld, dan moet dat maar op Europees niveau gebeuren. Dat stelde minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) woensdag met zoveel woorden in een overleg met de Tweede Kamer.

De minister zegt alle varianten te willen doornemen. Ze zegt nog niet te weten in welke richting de oplossing moet worden gezocht. Het is volgens Schultz ‘een gekke zaak dat de boer in een woning die onderdeel uitmaakt van zijn bedrijf mag wonen, maar dat na zijn pensionering niet meer zou mogen’.

Aanleiding is een uitspraak van de afdeling rechtspraak van de Raad van State op 4 februari van dit jaar. De rechter bepaalde dat voormalige bedrijfswoningen volgens de Europese regels voor de luchtkwaliteit niet als een bedrijfswoning, maar als een burgerwoning moeten worden beoordeeld. Dat betekent niet dat burgers er niet mogen wonen, maar wel aan het bedrijf extra eisen kunnen worden opgelegd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarmee haalde de rechter een streep door de bedoeling van de wet. Deze was dat een agrarische bedrijfswoning door burgers zou kunnen worden bewoond, zonder dat er extra eisen zouden worden gesteld aan het bedrijf waartoe de woning had behoord.

De minister gaat met de gemeenten en de provincies de problematiek in kaart brengen. Zij wil kijken of de Europese regels voor luchtkwaliteit ruimte bieden om de plattelandswoning, zoals die bedoeld was ook te kunnen handhaven. Mocht dat niet lukken, dan wil ze op Europees niveau de zaak aankaarten.

VVD-Kamerlid Hayke Veldman zegt dat de kwestie linksom of rechtsom moet worden opgelost. Hij kan zich niet voorstellen dat dit probleem alleen in Nederland voorkomt. De minister zegt te zullen kijken naar situaties in andere landen. Veldman begrijpt niet waarom de rechters bij de Raad van State begin dit jaar een streep haalden door de plattelandswoning, terwijl de Raad van State als adviseur van de wetgever niet op dat mogelijke probleem heeft gewezen.

Beheer
WP Admin