AlgemeenNieuws

‘Regelmatig tekortkomingen bij slachterijen’

Arnhem – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen vier jaar met grote regelmaat tekortkomingen vastgesteld bij vleesbedrijven. Dat meldt Omroep Gelderland op basis van rapportages die ze volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur boven water wist te krijgen.

Voorkomende problemen zijn: poepsporen op vlees, te veel verhitting en vervuild condens op vlees. De rapportages gaan over negen bedrijven van Vion, de grootste vleesverwerker van Nederland, Van Hattem Vlees BV en vleesverwerker Selten. Van Hattem ging failliet nadat het bedrijf verdacht werd van fraude met paardenvlees, en maakte een doorstart als Holland Vlees. Selten ging ook failliet en tegen eigenaar Willy Selten is onlangs vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees.

Soms vond de NVWA salmonella en listeria, maar bij producten die verhit moeten worden, leidt dit niet per se tot recall. Waar dit wel het geval is, gingen vleesbedrijven over tot een terugroepactie. Vion stelt in een reactie dat 100 procent veiligheid helaas een utopie is, maar dat het bedrijf alles doet om problemen te voorkomen. De financieel noodlijdende slachterij besloot vorig jaar alle keuringsrapporten van haar slachterijen voortaan te publiceren.

Beheer
WP Admin