AlgemeenNieuws

‘Oppervlaktewateren bevatten meer insecticiden dan gedacht’

Koblenz – De verontreiniging van oppervlaktewater is wereldwijd hoger dan gedacht. Dat concluderen onderzoekers van het Institut für Umweltwissenschaften van de Duitse universiteit Koblenz-Landau na een zogenoemde metastudie van de globaal beschikbare wetenschappelijke literatuur over dit thema.

Het instituut claimt dat het als eerste instelling ooit omvangrijke globale data over de insecticidenbelasting van wateren met de voor de insecticiden door de autoriteiten vastgestelde maximaal toelaatbare hoeveelheden heeft vergeleken. In meer dan 40 procent van de gevallen, waarin een insecticide door een test in een bepaald watergebied werd aangetoond, bleek de concentratie hoger dan deze had mogen zijn. Bij sedimenten (afzettingen op de bodem) waren meer dan 80 procent van de meetwaarden ontoelaatbaar.

Het instituut betitelt deze bevindingen als alarmerend. “Dit laat zien dat insecticiden een significant gevaar voor de biodiversiteit in oppervlaktewateren vormen en dat de risico-inschatting van de overheden voor de toelating van de middelen kennelijk niet voldoende bescherming biedt”, luidt de opinie van de milieuwetenschappers uit Koblenz.

De onderzoekers erkennen wel dat de bevindingen slechts een trend laten zien en niet als absoluut geldend voor elk stuk oppervlaktewater waar ook ter wereld. Daarvoor toont de beschikbare wetenschappelijke literatuur te veel hiaten.

Beheer
WP Admin