AlgemeenNieuws

Nieuwe geboortegolf muizen verwacht

Leeuwarden – Alle signalen wijzen erop dat de muizenplaag in Friesland ook dit jaar schade zal veroorzaken.

Er is een nieuwe geboortegolf van muizen op komst. Provincie Friesland raadt boeren aan direct na de eerste snede maatregelen te treffen om de schade te beperken.

Het aantal muizen in het kerngebied van de muizenplaag is drastisch gedaald. Aan de randen van het getroffen gebied is echter nog steeds sprake van groei van de populatie. Uit onderzoek blijkt dat de eerste muizen al jongen hebben. Ecologen verwachten vanaf half april een nieuwe geboortegolf.

Altenburg & Wymenga doet in opdracht van de provincie Friesland onderzoek naar het ontstaan en verloop van de muizenplaag en de werking van de verschillende bestrijdingsmethoden. Uit de voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat het bevloeien van land met water een geschikte manier is om muizen op perceelsniveau te doden en te bestrijden. Intensieve beweiding en inzaai met andere gewassen lijkt eveneens effectief. Een combinatie van maatregelen werkt waarschijnlijk het best om muizenschade te voorkomen. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan.

Via een nieuwsbrief van de provincie worden boeren met muizenschade op de hoogte gebracht van de voorlopige onderzoeksresultaten. Aan de hand daarvan kunnen zij bepalen welke methode geschikt is op hun bedrijf en welke methode zij per perceel toe kunnen en willen passen. Boeren kunnen de maatregelen het beste uitvoeren direct na de eerste snede, zo meldt de provincie. Het aantal muizen bevindt zich dan op het laagste niveau.

Beheer
WP Admin