AlgemeenNieuws

‘Natuurwet zadelt burger op met extra kosten’

Den Haag – De extra kosten waarmee grondeigenaren en jachthouders te maken krijgen door de nieuwe Natuurwet kunnen oplopen tot bijna €8,6 miljoen. Meer dan een verdubbeling van de kosten waar die partijen nu mee te maken hebben. Dat blijkt uit een doorrekening die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft laten maken.

Jachthouders, grondgebruikers, jagers en wildbeheereenheden (WBE) moeten in de nieuwe wet aan allerlei nieuwe verplichtingen voldoen, zodat geborgd is dat duidelijk is wat die partijen doen in de natuur. Het gaat daarbij om de invoering van een afschotplan als nieuw onderdeel van het faunabeheerplan; de verplichting voor jachtaktehouders om zich aan te sluiten bij een WBE; WBE’s krijgen de taak informatie over de uitvoering van het faunabeheerplan te verstrekken.

De staatssecretaris zegt serieuze aandacht te hebben voor de toename van de regeldruk. Ze wil daarover met de provincies in overleg.

Het onderzoeksrapport van Sira Consulting constateert ook dat de nieuwe wet heel ingewikkeld wordt, vooral door de stapeling van verschillende regels en de verschillende interpretaties die verschillende instanties daaraan geven. Dat maakt het voor ondernemers lastig om aan de regels te voldoen. Daarbij speelt onder andere mee dat provincies en andere overheden te weinig met elkaar communiceren.

De staatssecretaris zegt samen met de provincies te willen werken aan verbetering van de kennisoverdracht.

Beheer
WP Admin