AlgemeenNieuws

‘Lage veeprijzen bedreigen landbouw’

Cardiff – De lage veeprijzen in combinatie met onzekerheid rond de nieuwe toeslagrechten dreigen ernstige gevolgen te krijgen voor de landbouw. Het is dan ook hoogst noodzakelijk dat de opbrengsten voor de boer omhoog gaan.

Die waarschuwing komt van de Farmers’ Union of Wales, een gebied waar de veehouderij sterk overheerst. Voorzitter Dafydd Roberts van de sectie vee, wol en markten: “Vorig jaar gingen de veeprijzen tussen januari en juli met 15 procent omlaag. Op dit moment zijn ze al weer 5 procent lager dan een jaar geleden. Als de trend doorzet, kan dat grote invloed hebben op de toekomst van de landbouw.”

Volgens Roberts is het gemiddelde boereninkomen in Wales de laatste vijf jaar met 40 procent gedaald. “Daar komt dan nog een periode van buitengewone onzekerheid door het nieuwe stelsel van toeslagrechten, met alle risico’s van vertraging bij de uitbetaling, bij.” Hij doet daarom een beroep op de supermarkten en andere spelers in de keten om ‘zich bewust te worden van de problemen waar de boeren mee te kampen hebben’.

Beheer
WP Admin