AlgemeenNieuws

In kerngebieden veel minder muizen

Leeuwarden – In het kerngebied van de muizenplaag in Friesland zijn de aantallen muizen drastisch gedaald, de muizenstand nadert daar de nul. Dit meldt provincie Fryslân op basis van informatie van bureau Altenburg & Wymenga, dat in opdracht van de provincie de muizenplaag onderzoekt.

Het afnemen van de muizenstand komt overeen met de verwachting van ecologen, dat de populatie ‘vanzelf’ vermindert doordat er minder voedsel beschikbaar is. Maar voor het sein ‘brand meester’ is het nog te vroeg. Aan de randen van het getroffen gebied is nog steeds sprake van groei van de populatie. Onlangs waarschuwden ecologen van het onderzoeksbureau al dat de kans op een tweede muizenplaag niet uitgesloten is.

Het onderzoek naar oorzaken van en mogelijke maatregelen tegen de muizenplaag is pas in juni klaar. Omdat veehouders zo lang niet kunnen wachten met maatregelen, wil de provincie volgende week een tussenstand bekendmaken. Dan moet ook duidelijk zijn of Brussel toestemming geeft voor de gevraagde versoepelingen op de derogatievoorwaarden voor getroffen veehouders. Ook wordt achter de schermen druk gewerkt aan de ‘muizenlening’ die de provincie wil aanbieden aan bedrijven die door de muizenschade in financiële nood dreigen te komen.

Als het weide- en maaiseizoen op gang komt, start ook de tweede taxatieronde van de grasschade. Negenhonderd bedrijven hebben zich voor de taxaties aangemeld, en hebben al een keer bezoek gehad van taxateurs van het Faunafonds. Op 22.000 hectare zijn herstelmaatregelen nodig. 7.000 hectare daarvan is ernstig beschadigd en moet opnieuw worden ingezaaid. Het is nu op de meeste plaatsen overigens nog steeds te nat voor dit werk.

Beheer
WP Admin