AlgemeenNieuws

Fosfaatplafond en dierrechten

Het Kamerdebat over de AMvB grondgebonden melkveehouderij heeft geen echte wijzigingen opgeleverd.

Dat was te verwachten. De maatregel van staatssecretaris Sharon Dijksma is een mooi staaltje politiek handwerk. Links en rechts was er kritiek, maar onvoldoende onderbouwd met Kamerzetels. Inhoudelijk is er nog van alles op aan te merken maar de besluitvorming kan verder.

Er hoefde geen water bij de wijn, maar op één punt heeft de staatssecretaris zich wel in de kaart laten kijken: de dierrechten. De AMvB zet niet echt een rem op de groei van de veestapel. De kans is daarom groot dat het fosfaatplafond, de maximaal toegestane mestproductie in Nederland, zal worden overschreden.

Invoering van dierrechten is het enige wat er dan op zit, zei Dijksma in de Kamer. En passant gaf ze de sector een sneer omdat het voerspoor te weinig oplevert. Die alternatieve methode om de mestproductie te beperken is nog onvoldoende uit de verf gekomen.

Niemand wil dierrechten, zo lijkt het tenminste. Dijksma vindt het zelf geen ideale oplossing, en ook haar eigen partij wil ze niet, net als vele andere. Grote angst is dat er dan weer veel geld gaat zitten in productierechten, net als eerder in het melkquotum. Maar de invoering van deze nieuwe vorm van quotering komt wel stapje voor stapje dichterbij.

Beheer
WP Admin