AlgemeenNieuws

Duizenden Duitsers protesteren tegen TTIP

Berlijn – In Duitsland zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Op tweehonderd plekken in het land is gedemonstreerd. In Stuttgart waren volgens de politie ongeveer duizend demonstranten op de been. In Keulen waren dat er enkele honderden.

Aanleiding voor het protest zijn de onderhandelingen over TTIP die maandag in New York worden hervat. Volgens tegenstanders gaat het akkoord in tegen Europese normen en waarden. Zo zouden sociale, consumenten- en milieubescherming in gevaar komen door het verdrag. TTIP moet de trans-Atlantische handel bevorderen.

In de Belgische hoofdstad Brussel waren ongeveer 2000 mensen op de been. “Met het TTIP willen de VS en de EU een grote vrijhandelszone creëren die zou ontsnappen aan elke vorm van democratische controle”, zei de Belgische actievoerder Sebastien Franco.

Met het verdrag zou het mogelijk zijn om Amerikaanse producten naar Europa te brengen, ook al voldoen die niet aan EU-regels. Multinationals kunnen landen aanklagen als zij producten weigeren, maar daar komt geen rechter aan te pas. Critici stellen dat de ‘rechtszaken’ buiten het rechtssysteem en politieke systeem van Europese landen vallen.

Behalve in Duitsland en België zijn nog eens vijfhonderd demonstraties gepland in 44 andere landen. De protesten richten zich ook op de vergelijkbare verdragen CETA (EU-Canada) en TISA, waar meerdere landen over onderhandelen.

Beheer
WP Admin