AlgemeenNieuws

Dijksma zet behandeling sloopregeling nertsenhouderij door ondanks rechtszaak

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil de behandeling van het ontwerpbesluit subsidiëring sloop- en ombouwkosten pelsdierhouderij in de Tweede Kamer voortzetten, ondanks dat het verbod op pelsdierhouderij onder de rechter is.

Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen van het CDA. De partij vroeg de staatssecretaris de behandeling stil te leggen tot de rechter in hoger beroep uitspraak heeft gedaan over het verbod op nertsenhouderij. Dijksma wil dit niet, omdat de subsidieregeling onlosmakelijk onderdeel is van het hoger beroep dat de Staat heeft ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank in Den Haag. De rechtbank keurde de wet af omdat er te veel onduidelijkheid was over het flankerend beleid.

In het voorstel staat dat pelsdierhouders bij afbraak van de stallen tot 50 procent van deze sloopkosten vergoed kunnen krijgen, bij ombouw van de stallen gaat het om 40 procent van de kosten. Deze percentages komen volgens Dijksma overeen met Europese richtlijnen.

Wanneer het hoger beroep over de zaak dient, is nog niet bekend. Bij het ministerie zijn geen gevallen bekend van nertsenhouders die opnieuw vergunningen voor uitbreiding hebben gekregen, nu het verbod op de sector nog niet van kracht is.

Beheer
WP Admin