AlgemeenNieuws

Dijksma wil proeftuin voor agrarisch natuurbeheer

Bunschoten – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zoekt mogelijkheden voor organisaties voor agrarisch natuurbeheer om te experimenteren binnen de bestaande regels.

Dat maakte Dijksma maandag duidelijk tijdens een werkbezoek aan het melkveebedrijf van Kees van Valkengoed in Bunschoten (provincie Utrecht).

Van Valkengoed is vicevoorzitter van het collectief voor agrarisch natuurbeheer Ark & Eemlandschap. Hij heeft een deel van zijn grasland vernat om het aantrekkelijk te maken voor weidevogels. Dijksma bekeek maandag persoonlijk de drassige weide en zag in de verte de weidevogels er gebruik maken.

Een van de problemen waar de boeren tegenaan lopen is dat het niet altijd mogelijk is om aan alle voorwaarden voor agrarisch natuurbeheer te voldoen op huiskavels. De agrarische natuurvereniging zou wat meer souplesse willen, waarbij meer gekeken wordt naar behaalde resultaten.

In een gesprek met vertegenwoordigers van Ark & Eemlandschap en in het bijzijn van ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en de provincie Utrecht zei de staatssecretaris het belang voor experimenten in te zien.  Het agrarisch natuurbeheer is voor een groto deel in handen gegeven van boerencollectieven, die vervolgens wel aan voorwaarden worden gebonden. Er is spanning tussen de ruimte die de collectieven willen benutten, en de ruimte die het departement kan geven, zo bleek.

Beheer
WP Admin