AlgemeenNieuws

Dijksma: Timmermans heeft het mis

Den Haag – Niet de Nederlandse overheid, maar de Europese instituties zijn er de oorzaak van dat het Natura 2000-beleid in Nederland zo streng is. Dat zegt Sharon Dijksma

De Europese Commissie heeft onder dreiging van inbreukprocedures bij herhaling aanscherping van de regelgeving geëist van Nederland. En ook de Europese rechter heeft Nederland daartoe opgedragen. Dat zegt de staatssecretaris van Economische Zaken in reactie op opmerkingen van Europees Commissaris Frans Timmermans, gemaakt in het Europees Parlement in antwoord op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Timmermans zei daar met zoveel woorden dat veel van de problemen die in Nederland zijn ontstaan, zijn veroorzaakt door de manier waarop Nederland de Europese regels heeft toegepast, specifiek de opeenvolgende ministers van landbouw. Timmermans verwonderde zich erover dat de invoering van Europese regels in de ene lidstaat veel meer problemen oplevert dan in andere.

Dijksma zegt ‘met enige verbazing’ kennis genomen te hebben van Timmermans’ opmerkingen. Ze geeft voorbeelden van verschillende uitspraken van het Europese Hof van Justitie en een aantal acties van de Europese Commissie, die Nederland dwongen tot aanscherping van de Nederlandse wetgeving.

Dijksma wil met Timmermans in gesprek. “Het kan niet zo zijn dat Nederland enerzijds door het Europese Hof en de Europese Commissie wordt terug gefloten, omdat het te soepel zou zijn en anderzijds nu te horen krijgt dat het te streng zou zijn.”

Dijksma zegt dat de Nederlandse wetgeving op het gebied van natuurbescherming verbetering behoeven. Op dat punt kan Nederland ook baat hebben bij betere regelgeving vanuit Europa – waar Timmermans als Europees Commissaris werk van behoort te maken.

In antwoord op Kamervragen van Jaco Geurts (CDA) zegt Dijksma dat de Nederlandse situatie voor wat betreft de bescherming van de natuur niet op alle punten overeenkomt met andere lidstaten. Nederlandse natuur is sterk versnipperd en verkeert niet in een gunstige staat van instandhouding. Dijksma belooft samen met de provincies te inventariseren welke problemen er zijn en hoe die in overleg met de Europese Commissie kunnen worden aangekaart.

Beheer
WP Admin