AlgemeenNieuws

Brussel akkoord met soepelere regels voor bedrijven met muizenschade

Den Haag – De Europese Commissie (EC) stemt in met versoepelde regels voor melkveebedrijven die getroffen zijn door de muizenschade. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Melkveehouders die getroffen zijn door muizenschade en gebruik willen maken van de derogatie hoeven hiervoor geen 80 procent maar minimaal 65 procent grasland op hun bedrijf te hebben. Hiervoor geldt de verhoogde bemestingsnorm van 230 in plaats van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare niet voor het areaal andere gewassen dat uitgaat boven de 20 procent andere gewassen in het bouwplan. 

Daarnaast wordt de uitrijperiode voor dierlijke mest verlengd tot 16 september in plaats van 31 augustus voor percelen die opnieuw zijn ingezaaid. Verder mogen de ondernemers graslandland scheuren buiten de daarvoor geldende termijnen volgens de Nitraatrichtlijn, zoals dat ook mag in het geval van schade veroorzaakt door emelten en engerlingen.

Alleen bedrijven waar de gewasopbrengst volgens taxaties van het Faunafonds minimaal 25 procent lager zijn dan normaal door muizenschade komen in aanmerking voor de tegemoetkoming in regelgeving. De versoepelde regels gelden alleen voor 2015 met als doel boeren de kans te geven de schade aan het grasland te herstellen en het tekort aan ruwvoer aan te vullen. 

Ondernemers die gebruik willen maken van één of meer van de regelingen moeten dit vooraf melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Dijksma is blij met de toezeggingen van de Europese Commissie. “Ik waardeer dat de EC begrip toont voor de ernstige situatie waarin getroffen boeren zich bevinden en mee heeft willen denken over de mogelijkheden om hun tegemoet te komen. De ruimte die door bovenstaande maatregelen ontstaat, zal ertoe bijdragen dat gezonde bedrijven die nu door ernstige muizenschade getroffen zijn, zich weer van deze situatie kunnen herstellen”, aldus Dijksma.

LTO Nederland reageert verheugd op de goedkeuring van Brussel. “Het hoogst haalbare wat zo’n korte termijn van Brussel werd gevraagd, is inderdaad bereikt. Staatssecretaris Dijksma heeft door haar inzet een huzarenstukje geleverd. Dit geeft de boeren in elk geval meer lucht op de route naar herstel”, zegt Wiebren van Stralen, beleidsadviseur Mest en Milieu van LTO Nederland.

Beheer
WP Admin