AlgemeenNieuws

Boeren krijgen uitstel Gecombineerde Opgave

Brussel – Boeren krijgen een maand extra de tijd om de Gecombineerde Opgave voor het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in te dienen.

De uiterste datum voor Nederland is verschoven van 15 mei naar 15 juni. De Europese lidstaten hebben unaniem voor uitstel gestemd voor de termijn van de Gecombineerde Opgave. Het comité van Directe Betalingen stemden donderdag over het voorstel van Eurocommissaris Phil Hogan om de termijn waarop boeren hun gegevens kunnen indienen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te verlengen. Aanleiding hiervoor is dat veel landen problemen verwachten bij het indienen, omdat dit jaar voor het eerst wordt gewerkt volgens het nieuwe GLB.

Vijftien lidstaten hebben aangegeven gebruik te maken van de mogelijkheid tot uitstel. Nederland is daar een van. Daarnaast hebben ook België (Wallonië), Bulgarije, Tsjechië, Ierland, Italië, Malta, Frankrijk, Kroatië, Spanje, Oostenrijk, Polen, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië aangegeven gebruik te willen maken van de uitstel. “De meeste landen kiezen voor uitstel tot 15 juni, maar enkele landen kiezen een andere datum”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. 

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil het uitstel ook voor Nederland mogelijk maken. Ze wijst er wel op dat uitstel van de inleverdatum doorwerkt in de gehele afhandeling van het GLB, inclusief de betalingen. De betalingen zullen hierdoor ook later plaatsvinden. “Wel zal het zo zijn dat hoe eerder de ondernemers hun aanvraag volledig hebben ingediend, hoe eerder uitbetaling kan plaatsvinden.”

Bij een verlenging van de openstelling van de meitelling tot 15 juni moet Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) enkele onderhoudsmomenten in het systeem inlassen waardoor het systeem tijdelijk niet beschikbaar is.

Veel boeren blijken dit jaar te wachten met het invullen van de Gecombineerde Opgave. Tot vorige week hadden 3.500 relaties de gegevens ingediend, aldus RVO.nl, dat is 4 procent van het totaal. In de jaren vulde ongeveer 15 procent van de boeren de meitelling al in de eerste twee weken van april in. De trage start kan komen doordat dit jaar voor het eerst de opgave van percelen los staat van de Gecombineerde Opgave.

Beheer
WP Admin