AlgemeenNieuws

Alternatief AGR/GPS bij vaste mest afgekeurd

Den Haag – De nieuwe regels voor de registratie van transport van vaste mest met AGR/GPS worden definitief van kracht. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma geeft geen goedkeuring aan een alternatief van brancheorganisaties Cumela en TLN dat de mesttransporten via zelfregulering wil registreren.

“Tot onze grote teleurstelling biedt de staatssecretaris geen enkele ruimte voor een alternatief in welke vorm dan ook. Ook ziet ze een vorm van zelfregulering totaal niet zitten. In eerder overleg met ambtenaren van het ministerie is, in tegenstelling tot deze stellingname, steeds waardering voor ons initiatief uitgesproken”, reageert Hans Verkerk van Cumela Nederland.

De nieuwe regels waarin een vaste AGR/GPS-installatie verplicht wordt op vrachtwagens die vaste mest vervoeren, zouden eerder per 1 januari van kracht worden. Dijksma gaf uitstel tot 1 april omdat er niet tijdig voldoende systemen op de markt beschikbaar waren. “Er is wel ruimte gegeven aan de sector om met een alternatief te komen, maar dit alternatief bleek onvoldoende”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Omdat het feitelijke uitrollen van het systeem bij iedereen nog enkele maanden in beslag zal nemen, heeft de staatssecretaris aangegeven dat inspectiedienst NVWA de eerste maanden alleen waarschuwingen zal geven wanneer de vereiste apparatuur niet wordt aangetroffen.

Eerder zou de vaste AGR/GPS per 1 juli 2014 verplicht worden, omdat een losse GPS, zoals nu het gebruik is, volgens het ministerie te fraudegevoelig is.

Beheer
WP Admin